söndag 13 september 2009

Akvarium

Nästan alla har sett ett akvarium någon gång. I en väns hus, en restaurang, på en fest, ett lokalt företag som vill sticka ut … Många människor älskar att sköta akvarier och du kan hitta dem nästan överallt.

Ordet “akvarium” som kommer från de latinska orden “Aqua” – vatten (Chockad? Nej, inte vi heller) och “rium” – rum eller byggnad. I grund och botten, är det en vattenbyggnad!

Det finns bokstavligen tusentals olika typer av akvarier som du kan köpa nu för tiden och förändringarna du kan göra för att göra ditt akvarium personligt är nästan löjligt omfattande.

Du kan välja allt mellan en enkel fiskskål som man kan hitta i många barnrum till ett detaljerat och avancerat ekosystem med filtrerat vatten, många fiskar och levande växter som klättrar på den extra starka plasten.

Akvariets historia

Den moderna formen av akvarier utvecklades på 1850-talet, men moderna saker och ting har ett sätt att upprepa historien. Till och med Sumerna hade sätt att hålla sin fisk – de hade dammar för att hålla vilda fiskar tills de tillagades till middag. Guldfisk och Karp föddes upp så långt tillbaka som för 2000 år sedan i Kina. Under Song-dynastin hölls guldfisk i keramiska skålar. Historien kring detta är detaljerad och lång.

Även i fornegyptisk konst kan vi se en typ av akvarium – fisk förvarades i rektangulära tempelpooler, det är unikt och intressant och något flesta människor tänker på när de tänker sig ett historiskt akvarium. Att hålla fisk som hobby poppade verkligen upp efter första världskriget. Man hade tidigare kunde man se akvarier på museer och i utställningshallar, men mer modern belysning och filtrering lät vanliga människor ha dekorativa fiskar hemma.

Varefter akvarier och fiskar blivit en ännu mer grundläggande del i vår moderna kultur kommer företag rusade med unika och intressanta saker att ha i akvarierna, samt mer effektiva sätt att hålla fiskarna friska, och deras vatten rent.

Detta är den huvudsakliga orsaken till att vi nu har så många alternativ när det gäller akvarier. Du kan välja mellan tusentals olika saker för att verkligen göra ditt akvarium unikt, intressant, och ja, till och med kul.

Stort akvarium

Ett av de största och mest imponerande akvarierna finns, mot förmodan, inte i USA utan i Japan. I Osaka finns ett 5400 kubikmeter stort akvarium som rymmer över 580 arter.

Har du någon gång undrat om det finns någon nytta med akvarium? Det finns faktiskt studier som går tillbaka ända till 80-talet som visar att det, förutom att vara avstressande, kan påverka din hälsa positivt. Det visade sig till exempel att äldre människor som fick ett akvarium, med fisk i så klart, fick en överraskande sänkning av blodtrycket. Hyperaktiva barn kan hjälpas att lugna ner sig av att titta på ett akvarium.

Det är inte allt; Tandläkarpatienter som suttit och tittat på akvariefiskar i väntrummet behöver mindre smärtstillande än de som suttit i ett tom väntrum. Det var till och med märkbar skilnad mellan dem som sett ett akvarium med fiskar och de som bara sett ett akvarium med inredning.

Förvånad? Många blir inte det. Tänk efter på hur många väntrum för läkare, tandläkare och sjukgymnaster det finns akvarier med vackra fiskar i. Studier har till och med visat att patienter med alzheimers sjukdom äter bättre och är mindre aggressiva om det finns ett akvarium i matsalen.

Det kan till och med vara avstressande att titta på en film med akvariefiskar. Visst är det konstigt?

Det spelar ingen roll om du har ett stort eller litet akvarium, du kan skörda fördelarna av att ha fiskar hemma hur som helst och de är underbara husdjur.


Akvarium och Fiskar har flera artiklar för dig som ska köpa akvarium.