söndag 13 september 2009

Utrustning och inredning till ditt akvarium

Substrat

Substrat är gruset som ligger på botten av akvariet och det är en viktig del av ditt akvarium.

Små substrat
Valet mellan stort och litet substrat beror på ett par saker, men litet substrat har en del fördelar. Fiskar som lägger ägg i substratet uppskattar finare grus eftersom det är lättare för dem att arbeta med.

Småstenar och sand är de mest populära av de småsubstraten. De är lätta att hitta och ofta gratis. De gör dessutom vanligen akvariet visuellt tilltalande. Det finns dock flera avigsidor med ett mindre substrat. Vissa fiskarter flyttar runt småstenar med munnen, vilket kan göra deras munnar irriterade, speciellt om du använder sand.

Medelstora substrat
Medelstort substrat fungerar för de flesta på många olika sätt. Det är den storleken på grus och småstenar du ser i de flesta akvarium.

Stora substrat
Med stora substrat försöker man mer efterlikna älvar och åar med sina stenbottnar. Det är ganska ovanligt i sötvattensakvarium, men en del täcker botten med ganska stora stenar för att de föredrar känslan av vilt vatten det ger.

Nackdelen med stora stenar är att matbitar ofta flyter ner och stannar under och mellan stenarna. Det kan göra vattnet som fiskarna bor i grumligt och det förorenade vattnet kan i slutändan skada dina fiskar.

Substrat och dina fiskar
Tänk på fiskarna en gång till innan du lägger något nytt substrat i ditt akvarium. En del typer av substrat kan faktiskt påverka vattnet och i förlängningen fiskarna i akvariet. Krossad korall kan till exempel höja pH-värdet i vattnet, förutom att det förmodligen tagits från korallrev som inte hinner återhämta sig. Andra typer av substrat kan påverka dina fiskar mer direkt på flera olika sätt utan att just förorena vattnet.

Substrat att undvika
I princip ska du undvika substrat som allvarligt påverkar vattnet dina fiskar lever i.

Vad du huvudsakligen bör undvika är:

  • Kalksten
  • Snäckskal
  • Granit
  • Skiffer
  • Kvatrs
  • Lavasand
  • Sandsten
  • Onyx

Innan du lägger i något som du inte har köpt särskilt för användning i ditt akvarium bör du testa det så att det är säkert. Det finns i princip två metoder som fungerar bra.

Det första är att helt enkelt placera flera droppar ättika på de stenar eller grus som du vill använda i ditt akvarium. Om det skummar, fräser eller gör något annat tror är olämpligt ska du inte använda den – det innehåller kalcium som påverkar vattnet.

Det andra är att lägga substratet i en hink med sådant vatten som du har i akvariet och sedan testa vattnets pH-värde och hårdhet. Låt det ligga i hinken en vecka och testa sedan vattnet igen. Om det inte skett några drastiska förändringar är substratet förmodligen säkert att använda.

Testa, testa och testa lite till.

Det finns bokstavligen hundratals olika test-kit, som du kan köpa på nätet eller hos din lokala djuraffär, och att ta reda på ut vilka som behövs är viktigt.

pH nivå: pH är en av de största orsaken till stress för akvariefiskar. Stress som i slutändan kan leda till att fiskarna dör. Om du får problemmet att pH-värdet glider iväg, eller förändras hastigt och oförklarligt bör du dessutom kontrollera hårdheten (KH) på vattnet.

Ammoniak: Ammoniaktestet bör endast visa förhöjda värden när man precis startat upp akvariet. Ett moget akvarium borde inte ha förhöjda ammoniaknivåer, men de kan uppstå på grund av smutsigt vatten, filter, medicinering, eller om akvariet innehåller för många fiskar.

Nitrit: – Nitrit är giftig biprodukt från nedbrytning av organiskt avfall. Det bör vara på en mycket låg nivå, mindre än 1,0. Nitrat. Det är endast lindrigt giftiga för din fisk, men det kan fortfarande skada dem om nivåerna blir för höga. Du bör inte överstiga 300 ppm (delar per miljon).

Grenuttag
Du kommer att ha en massa saker som behöver el. Eftersom det handlar om elektricitet i kombination med vatten bör du köpa ett grenuttag som inte bara är jordat utan anpassat för att användas tillsammans med ett akvarium.


Akvarium och Fiskar har flera artiklar för dig som ska köpa akvarium.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.