söndag 13 september 2009

Ciklider

När det gäller ciklider är det mycket att ta reda på, redan innan du startar ditt eget ciklidakvarium. Det finns många olika sorters ciklider och en del kan bli ganska stora. Att ta hand om afrikanska ciklider sker på ungefär samma sätt som diskusfiskar, sydamerikanska ciklider. Det kan vara lite bökigt till en början att sköta och underhålla akvariet, men till slut är det väl värt mödan du lagt ner på ditt akvarium. Speciellt när det gäller dessa förtrollande fiskar. Den här artikeln innehåller några tips om ciklider så att du kan komma igång redan idag.

(Om du redan har ciklider och letar efter mer avancerad information kan jag rekommendera den här siten om hemligheterna bakom ciklider.)

Innan du köper din första ciklid, eller vilken annan fisk som helst egentligen, måste du först förbereda den nya miljön. De olika ciklidarterna blir olika stora så du bör kontrollera med din djuraffär att ditt akvarium är stort nog för just den sorts ciklid du tänkt köpa. Ett akvarium över 80 liter borde hur som helst passa de flesta arter av cilkider och ge dem tillräckligt med utrymme för att växa och trivas. Om du däremot förväntar dig att föda upp ciklider i framtiden kanske det är bäst att köpa ett större akvarium på en gång.

Ditt ciklidakvarium bör innehålla många ställen där dina fiskar kan gömma sig och vila. Dessa tillhåll kan till exempel vara stora bitar av drivved, blomkrukor eller stengrottor. Stora ciklidarter tenderar att gräva upp substratet så försök undvika plantor i ett akvarium med ciklider. Tänk även lite extra på vattentemperaturen. Det är viktigt att hålla rätt temperatur på vattnet för alla fiskarter. Ciklider trivs bäst vid 23 -24 grader. Akvariets storlek och inredning har en ordentlig inverkan på cikliders humör och aggressivitet.

Innan du köper dina ciklider måste du bekanta dig med deras föda. De behöver en varierad kost, men var försiktig så att du inte ger dem för mycket mat så det kan leda till alldeles för tidig död. Ciklider äter gärna en blandning av frusen och levande föda samt ‘vanlig’ fiskmat i stora flingor. Om du planerar att köpa någon av de större arterna kan man även mata dem med gräshoppor, daggmask och till och med en del av dina egna matrester. En del arter behöver behöver dessutom vegetabiliska kosttilskott.



Akvarium och Fiskar har flera artiklar för dig som ska köpa akvarium.