tisdag 13 oktober 2009

Levande växter till ditt akvarium

Dina akvariefiskar trivs lite bättre om du lyckas hitta vattenväxter som även finns i fiskarnas naturliga miljö. Studier visar att det stämmer även om fiskarna avlats fram i akvarium i flera generationer och sålunda aldrig sett vilda växter själva.

Generellt sett finns det fem olika typer av växter du kan ha i ett sötvattensakvarium.

Den första typen odlas fån lökar. Dessa växter blir ofta ganska stora, alldeles för stora för att ha i ett normalstort sötvattensakvarium. De vattenväxterna gör sig bättre i dammar, utomhus eller större anläggningar i till exempel hotell.

Beroende på vilka typer av fiskar du har i ditt akvarium kan det vara en bra idé att ha flytande växter. Flytande akvarieväxter utgör perfekta gömställen för yngel som behöver skydd.

Det finns en annan sorts akvarieväxt som har en ganska tjock stam som växer horisontellt utmed botten. Den skjuter ut blad uppåt och slår rot utmed hela sin längd. Den sprider gärna ut sig med nya blad och skott över botten.

Ytterligare en variant är en där bladen växer från samma stam. De finns i en massa olika typer med olika former och storlekar på bladen.

Javamossa är en tacksam växt att börja med i sitt akvarium. En del handlare tycker till och med att den är ett ogräs för att den växer så fort och kan vara lite pillig att få bort ur sitt akvarium om man inte vill ha den kvar. Den är inte så könslig för ditt akvariums pH-värde.

Lillaeopsis är en gräsliknande vattenväxt som gillar mycket ljus.

Absolut vanligast är nog amazonsvärd det är en akvarieväxt som man ser lite överallt. Den är lätt att sköta, även för en nybörjare. Den växer fort och hjälper till att hålla nere algbeståndet i akvariet.

Levande växter kan tillföra ytterligare en dimension till ditt akvarium. De kanske kräver lite mer skötsel, men belningen är väl värd det. Det går att pröva på i liten skala med lätta växter och ge sig på mer avancerade växter varefter erfarenheten blir större. Dessutom är det inte bara du som får ett vackrare akvarium, dina fiskar kommer att stortrivas.