söndag 11 oktober 2009

Sköta sina akvarieväxter

Om du inte har levande växter i ditt akvarium missar du en stor del av din hobby. Levande växter tar ditt akvarium till nästa nivå. Jo, det är lite mer pyssel med akvariet, men om du inte tycker det är kul kanske det var en dålig idé med akvarium från början.


Levande akvarieväxter finns i en massa färger, former och storlekar. Det finns vissa som slår rot och vissa som flyter fritt. Det är nästan bara din fantasi som sätter gränserna. Det tre villkoren som måste uppfyllas för att att få vackra akvarieväxter är bra vatten, bra belysning och en hel del tålamod.


Varför levande växter?


Levande akvarieväxter hjälper till att hålla ordning på den biologiska balansen i akvariet samtidigt som de gör en hel det för 'landskapet'. Växterna gör vattnet bättre genom att ta bort koldioxid och kväve samt en del andra ämnen ur vattnet. De hjälper dessutom till att odla en , för dina fiskar, hälsosam bakteriekultur. Akvarieväxterna blir ett slags biologiskt vattenfilter som använder biprodukterna från fiskarna för att frodas.



Alla har säkert hör talas om fotosyntes. Det är processen där växter använder ljus för att skapa mat åt sig själva och släpper iväg syre under tiden. Detta är jättebra för att få en bra kvalitet på vattnet som fiskarna i ditt akvarium ska trivas i.



Levande växter i akvariet kan också vara en källa till föda för en del fiskar som behöver mycket vegetarisk föda. Det betyder i och för sig att du kan bli tvungen att byta ut dina växter lite då och då för att hålla det fräscht i akvariet.


Du kanske också har märkt att fiskarna får lite klarare färger när man har naturliga växter i akvariet, dessutom förefaller fiskarna känna sig tryggare med riktiga växter i akvariet. Ett akvarium med ordentlig växtlighet förser gravida fiskar med skydd så att de kan hålla sig undan från aggressiva hanar. Det är inte bara skygga honor som kan gömma sig bland akvarieväxterna, yngel, småfisk och utsatta arter får även de ett naturligt skydd bland växterna.


Olika typer av akvarieväxter


Vattenväxter är vanligast att hitta i akvarier hemma hos folk, men var uppmärksam när du köper nya akvarieväxter. Många djuraffärer säljer av misstag vanliga krukväxter som akvarieväxter. De överlever inte länge där de blir dränkta i akvariet. Riktiga vattenväxter måste vara nedsänkta i vatten för att överleva. De dör ganska fort om man tar upp dem ur vattnet. Sagittaria och Pygmesvärd är exempel på bra riktiga vattenväxter.


Planterade akvarieväxter är sådana som slår rot på botten. Det är ganska vanligt att dess sorter blir stora så se till att skaffa en sort som ditt akvarium klarar av.


När du ser dessa i butiken brukar de sitta i en liten kruka med små hål vid rötterna. Du kan trycka ner hela krukan i substratet eller ta ur plantan och plantera den som den är. Jag rekommenderar att du tar bort krukan då den tenderar att krypa upp ur gruset annars.


Många akvarieväxter säljs som skott. De växer till sig väldigt fort. Man kan placera några sådana tillsammans och separera dem, och sprida ut dem där de passar i akvariet, när de slagit rot och klarar sig själva.


Det finns även flytande vattenväxter. Det är sådana som inte slår rot utan flyter omkring på vattenytan i akvariet. De brukar växa ganska fort och blir väldigt buskiga. Om man inte håller efter dem blockerar de ganska snart allt ljus till akvariet.


Lämpliga förhållanden för dina akvarieväxter


Om du vill att växterna ska trivas i ditt akvarium måste du ordna med rätt förhållanden i akvariet. Precis som fiskarna kan växterna vara känsliga för vattentemperaturen. Granulat och ljusmängd är andra egenskaper som påverkar dina akvarieväxter.



Tänk på att akvarieväxter oftast är tropiska och behöver förhållandevis varmt vatten. Om dina akvariefiskar inte trivs i varmt vatten får du helt enkelt leta efter andra växter. Varken fiskarna eller vattenväxter mår bra av fel temperatur i vattnet.


Levande akvarieväxter behöver ungefär tre till fem centimeter substrat så att det finns ordentligt material att slå rot i. Om dina akvariefiskar kan hantera det är det oftast bäst med ett finkornigt substrat om du ska ha levande växter.


Ett bra fungerande filter är inte bara viktigt för dina fiskar, dina akvarieväxter mår mycket bättre när vattnet är rent. När vattnet är smutsigt fastnar matrester och andra avlagringar på växternas blad, vilket täpper till deras porer. Om du upptäcker detta kan du försiktigt borsta bladen med en tandborste för att göra dem renare. Om vattnet i akvariet blir för grumligt påverkar det mängden ljus som når ner till både växter och fiskar. Om du har en pump som skapar bubblor kan det faktisk vara dåligt för dina växter eftersom det löser ur koldioxid ur vattnet.


Tänk på att kranvattnet som du förmodligen har i akvariet inte innehåller alla näringsämnen som dina levande akvarieväxter behöver. För att gödsla dem behöver man gödsel som är specialgjort för akvarium eftersom den vanliga krukjordsförbättringen är direkt skadlig för dina fiskar.


Ljussättningen i ditt akvarium är viktig för både fiskarna och växterna. De flesta tropiska växter behöver kontinuerligt ljus hela dagen för att frodas. Det betyder att de måste ha ljus minst åtta timmar om dagen. Om du har mycket växter i ditt akvarium behöver det betydligt mer ljus än om du bara har fiskar i det. Det finns akvarieväxter som inte vill ha kraftigt ljus så kolla med din handlare så att de vattenväxter du funderar på att köpa fungerar med ditt akvarium och dina akvariefiskar. Ett sätt att justera ljusnivån är att använda höga växter som behöver mycket ljus för att skymma lägre växter som behöver mindre ljus.


Ett av de viktigaste ämnena du kan behöva tillföra vattnet är järn. De behöver järn för fotosyntesen. Se till att använda järntillsatser som är ämnade för akvariebruk så att dina fiskar inte tar skada.