söndag 13 september 2009

Aggressiva ciklider

När du tar hand om dina ciklider märker du säkert att de är ganska aggressiva, i förhållande till andra fiskar. En av de vanligaste frågorna från folk som precis köpt ciklider har med deras aggressivitet att göra; Varför är de så aggressiva? Kan jag göra något för att stoppa aggressionerna? Svaren på dessa frågor kan man finna i det naturliga beteendet hos en ciklid.

Ciklider lever ju normalt inte i akvarier där allting sköts och är välordnat. I det vilda bor de i floder och sjöar som är fulla av rovdjur och andra fiskar. De måste helt enkelt vara vara tuffa för att överleva. De måste vara aggressiva för att skaffa och behålla sitt territorium, skaffa en partner och skydda sin avkomma.

Så när de tas från sin vilda miljö och sätts i ett akvarium fortsätter de att bete sig som vanligt. De slåss om maten, slåss om territorium och de slåss för att få en partner.

De här aggressionerna blir ännu tydligare när de ska försvara sin avkomma. Ciklidyngel blir attackerade och uppätna av andra fiskar eftersom de är så små och försvarslösa. För att hindra det driver cikliderna bort rovdjur genom att vara överdrivet aggressiva.

När du förstår grunden till deras naturliga instinkter och beteenden blir det lättare att hantera deras aggressiva stil. Du måste ge dem plats för sina territorium samt utrymme för att para sig och föda upp sin avkomma. Om du lyckas med det kommer du upptäcka att det är ganska lätt att ta hand om ciklider.

Ciklider, precis som de flesta andra djur, använder objekt i sin omgivning för att definiera sitt territorium. Om du har ett ganska tomt akvarium kommer de förmodligen försöka hävda hela akvariet som territorium, vilket leder till att alla individer kommer att slåss om hela akvariet. Det blir lättare för cikliderna att hävda sina egna territorier om du har bra med inredning i ditt akvarium.

Om du vill ha mer information om ciklider samlad i ett smidigt format kan jag rekommendera: Hemligheterna med Ciklider


Akvarium och Fiskar har flera artiklar för dig som ska köpa akvarium.